пʼятницю, 24 листопада 2017 р.

«Сиве вблагання Вкраїни-Вітчизни- Синку, як виживеш, все розкажи»!!!

 З метою поглиблення знання учнів про роки Голодомору та його наслідки для українського народу у Червоноцвітської ЗОШ І-ІІ ступенів  21 листопада проведено урок-реквієм «Голодомор 1932–1933 років в Україні».




  На виховний захід «33 хвилини» були запрошені директор, вчителі та учні школи.
   Читаючи про події 1932–1933 років в Україні, мимоволі здригаєшся від жаху, бо історія писала страшні сторінки. А якими вони могли бути? Коли наша країна перетворилася на царство смерті: вмирали на полі, на дорозі, у холодних хатах, вмирали поодинці і сім’ями.
   Вчитель історії Сібагатов С.С. ознайомив  присутніх з історією виникнення голодомору 1932-33 років та страшними сторінками нашої історії.


   На урок школярі прийшли зі свічками, як до храму. Цього дня школа  стала цариною Духовності, Скорботи і Пам’яті. Пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду.
  Урок-реквієм розпочався вступним словом бібліотекаря Литвинюк В.І., яка відмітила, що даний захід – данина пам’яті українським селам і хуторам, які щезли з лиця землі після найбільшої трагедії ХХ століття.


   Символічним моментом заходу стало запалення свічок і час гірких слів Правди, народжених після десятиліть безмовства, які лягли першим каменем у підмурок всенародного пам’ятника трагічної історії українського народу.
Значну увагу школярі приділили спогадам очевидців трагедії, які вижили у ті страшні роки і поділились враженнями про голод, зафіксовані у багатьох виданнях.
   Пам'ять померлих у 1932-1933 рр. вшановано хвилиною мовчання. Запалені свічки символізували скорботу і пам'ять про мільйони померлих від голодної смерті. Яскраві вогники – світло очищення задля нашого майбутнього – доповнила «Молитва за убієнних голодом», яку прочитала учениця 7 класу «Прости, небо! Прости, земле! Муку і божевілля мого народу! Царство небесне вам, душі убієнні!» – такими словами молитви за убієнних голодом завершився урок пам’яті, які зринули з вуст педагога-організатора Лісовської А.І.


Година пам’яті увійшла в серця школярів тихою молитвою, відомостями з матеріалів вчених-істориків, досліджень, фактів про страхітливу подію – голодомор, щоб очистити душі від зла і скверни, відродити пам'ять.