середу, 22 лютого 2017 р.

21 лютого Міжнародний День рідної мови.

Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. В Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема мови на українських землях нараховує кілька століть.
Постійний творчий пошук педагогів знайшов досить вдале відображення на уроках української мови та позакласних заходах.
Відкриття розпочалося традиційно з  демонстрації  виставки, яку підготувала педагог-організатор Лісовська А.І, на тему «Мова – джерело культури».
З метою формування в учнів здатності до мовної самоідентифікації, удосконалення мовленнєвих здібностей та з метою виховання патріотизму, гордості за свою Батьківщину, мову в школі Лісовська А.І. і Васильчук І.М. провели мовознавчий  брейн-ринг «Мова рідна – слово рідне» для учнів 8-9 класів.



З метою глибокої поваги та шани до рідної мови, було проведено години спілкування в  1 – 9 класах. Класні керівники ознайомили учнів з історією свята рідної мови, з поняттями «слово» та «мова». Години спілкування були проведені у формі гри, де учні поглибили та закріпили знання про рідну мову.
Незабутньою для учнів у святкуванні Міжнародного Дня рідної мови була тематична загальношкільна лінійка, яка розпочалася «Молитвою до мови» Катерини Мотрич. Також учні мали змогу порівняти красу мовлення Наталки та пересипану суржиком мову Возного, переглядаючи уривок-діалог з п’єси Івана Котляревського «Наталка Полтавка». Під час лінійки учнів було ознайомлено з історією свята, місцем української мови у мовній ієрархії світу та показано її красу. На завершення учні об’єдналися під час виконання флешмобу «Гімн українській мові».
Протягом дня тривала акція «Спалимо суржик», де учні активно записували усі слова, які забруднюють їхню мову. Спалюючи папірці із «суржиком», учні наголосили на тому, що мова – запорука існування народу, нації, тому саму їхньому поколінню випало складне і відповідальне завдання – відродити українську мову, українську державність, націю.