неділя, 10 грудня 2023 р.

10 грудня - Міжнародний день прав людини.

На честь ухвалення Загальної декларації прав людини рішенням Генеральної Асамблеї ООН щороку 10 грудня відзначаємо Міжнародний День прав людини. 30 статей «Загальної декларації прав людини» встановлюють цивільні, політичні, економічні, соціальні і культурні права всіх людей. Це бачення людської гідності, що виходить за межі політичних кордонів і повноважень, зобов’язуючи уряди відстоювати фундаментальні права кожної людини.
«Права людини – це основні права і свободи, які надаються людям просто тому, що вони є людьми». Росія, яка досі залишається членом ООН, відверто демонструє зневагу до принципів, закладених у Загальній декларації. Порушення державою-агресором прав і свобод людини тривають з 2014 року. З початком повномасштабної збройної агресії РФ проти України систематичні порушення прав та обмеження основних свобод стали для неї нормою. 
Права людини є загальнолюдською цінністю, а рівність прав і свобод усіх людей – це найвища суспільна цінність. Захист своїх прав стає пріоритетом для українців.