понеділок, 26 лютого 2018 р.

Мова - душа народу!!!

О мова рідна! Їй гаряче
Віддав я серце недарма.
Без мови рідної, юначе,
Й народу нашого нема.

21 лютого 2000 року в штаб – квартирі ЮНЕСКО в Парижі вперше відзначили Міжнародний день рідної мови, аби привернути увагу світової спільноти до того  факту, що з 6000 мов, які під загрозою  зникнення  найближчим десятиліттям. В Україні свято рідної мови запровадили 2002 року.
Глибокі знання рідної мови, досконале володіння нею-одна з важливих ознак високої культури й освіченості людини.

    Не забули про це свято і учні Червоноцвітської ЗОШ, позмагавшись на кращого знавця і цінителя  прекрасного слова. Було організовано 2 команди: «Калина» (8 клас), «Берегиня» (9 клас) - учні відповідали на різноманітні запитання, грали мовознавчі плутанки, розгадували кросворди, ребуси, головоломки, співали українських пісень, змагались на краще говоріння скоромовок, розповідали вірші, байки про рідну мову і ін. Учням сподобалось. За участь в конкурсі діти отримали солодощі. Грамоту на кращого знавця рідної мови, отримала команда «Калина».
       Також проведено відкриті уроки на тему «Рідна мова-безцінна й невичерпна духовна скарбниця народу», організовано проведення «диктанту єдності», оформлена виставка «Мова-душа народу», а також учні 5-7 класів мали змогу переглянути відеоролик  «Міжнародний день рідної мови».