суботу, 22 жовтня 2016 р.

Форум українських патріотичних справ учнівської молоді «Ми – Українці!»


18-20 жовтня 2016 року у м. Києві відбувся Всеукраїнський Форум українських патріотичних справ учнівської молоді «Ми – Українці!», організований та проведений Міністерством освіти і науки України та Українським державним центром туризму і краєзнавства учнівської молоді. Приємно, що у цьому заході брала участь вихованка гуртка "Видатні історичні постаті" учениця 9 класу Риб'янцева Ніна.

  Для участі у заході зібралися учні зі всіх областей України та м. Києва. Урочисте відкриття Форуму відбулося 18 жовтня в Українському домі. Учасників привітали: головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини Міністерства освіти і науки України Бут С.  В., головний спеціаліст з питань національно-патріотичного виховання Міністерства освіти і науки України Грива А. М., директор Українського центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Савченко Н. В., доктор педагогічних наук, професор, заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту проблем виховання НАПН України Петрочко Ж.В., доктор історичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України Падалка С. С., народний духовий оркестр «Либідь» Державного навчального закладу «Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою» під керівництвом Прокопенко Я.
  В перший день роботи Форуму учасники мали змогу ознайомитися з історичними місцями столиці України.

19 жовтня, в рамках Форуму, проведено Всеукраїнську історико-патріотичну краєзнавчу конференцію «Ми – Українці!» у трьох тематичних секціях:
«Український виховний ідеал та українець ХХІ століття: хто він - мій сучасник?»;
«Відзначення національних дат і їх роль у відновленні історичної пам’яті та формуванні національної ідентичності»;

«Українське козацтво в історичній традиції та в сучасних умовах розвитку Української держави».
  Учасники  мали змогу презентувати власні пошуково-дослідницькі роботи за наступною тематикою: «Цікаві форми організації учнівського самоврядування. Напрями діяльності», «Кращий організаційно-масовий захід (літнє тематичне таборування, змагання, збір, зліт, фестиваль тощо)», «Довгострокова програма (проект) навчального закладу, асоціації (об’єднання навчальних закладів або району, в т.ч. дитячих та молодіжних громадських організацій, діяльність яких спрямована на національно-патріотичне виховання дітей та молоді)».

  Також в цей день проведено тематичний виховний захід на базі музею української природи, побуту та архітектури «Мамаєва Слобода».
  За підсумками роботи конференції видано збірник тез пошуково-дослідницьких робіт учнів.
  20 жовтня відбулося підведення підсумків Форуму. Із заключним словом та побажаннями подальших успіхів у пошуково-дослідницькій діяльності, навчанні, перед учасниками виступили Савченко Н. В., директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, Грива А. М., головний спеціаліст з питань національно-патріотичного виховання Міністерства освіти і науки, Рондзістий Т. І., директор Міжнародного благодійного фонду «Центр національного відродження». У виступах відзначалось, що наша молодь власними помислами, ділами, вчинками доводить своє бажання жити у вільній Україні, виявляє свою небайдужість до її долі. Адже саме їм, молодим та завзятим, творити прийдешній день і майбутнє України. Про це свідчать ті роботи, які були презентовані на Форумі.  Із словами подяки та побажаннями подальшої співпраці до організаторів Форуму звернулися учні та керівники делегацій із багатьох куточків України.