четвер, 15 листопада 2018 р.

День писемності і мови в Червоноцвітській школі

Мова – одне з найцінніших надбань, які створили й залишили наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато скарбів, якими пишається наш народ . 9 листопада – День писемності. Це свято відзначає  уся наша держава. Цивілізоване суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступним поколінням.



До відзначення Дня української писемності і мови долучилася вся шкільна родина  Червоноцвітської школи. Традиційно, у цей день у нашій школі  пройшли заходи  під гаслом  «Моє диво калинове, кохана українська мово!» Метою всіх проведених заходів було: донести до учнів красу і багатство української мови;  формувати відчуття краси рідної мови; розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас; виховувати любов рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.Відзначення Дня української писемності і мови розпочалося урочистою лінійкою «Яке прекрасне рідне слово! Воно не світ, а всі світи!». Лінійку підготували і провели учні 9 класу, класний керівник Лісовська А.І. З метою виховання в учнів поваги до українських символів 9 листопада була оголошена акція «Вдягни український бренд – вишиванку». Учні з 1 по 9 класи відзначили День писемності в українських вишитих сорочках.

  Педагог-організатор Лісовська А.І. провела мовознавчий турнір «Наша мова – диво калинове» для учнів 4і 5  класів, під час якого команди змагалися в цікавих конкурсах: «Лексична хвилинка», «Фразеологічні розсипи», «Синонімічне різнобарв’я”, «Проби пера». У 6 класі відбулася інтелектуальна гра «О мово рідна! Золота колиско…», яку підготувала і провела вчитель української мови та літератури Васильчук І.М. Учасники підготували виразне читання віршів про мову, прослухали молитву за українську мову, виконали патріотичні пісні про мову.  Учні 8-9  класів  та весь педагогічний колектив охоче приєдналися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.  Нині проводиться багато конкурсів знавців української мови. Одним із наймасовіших і найпопулярніших є Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, який уже сімнадцятий рік упевненою ходою крокує не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу, де живуть наші співвітчизники. Це підтвердження того, що словесність – початок усіх наук.

 Вона - джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає силу і розливається могутньою рікою духовності. У нашій школі 9 листопада стартував І етап цього конкурсу. Дорогі друзі, маємо сміливість серцем і душею впевнено сказати: «Ми – українці!». Хай усіх нас єднає належність до великого народу! Плекаймо всі разом ту мову, що дісталась нам у спадок від наших пращурів! Великий український вчений, мовознавець Іван Огієнко сказав: «Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб». Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.